Probleem
- Hoe moet voedsel bewaard worden in de koel-vriescombinatie?
- Levensmiddelen bewaren in een koel-vriescombinatie.
- Geen producten tegen de achterwand plaatsen.
Geldt voor
- Koel-vriescombinatie
Oplossing
Algemene tips voor voedselbewaring in het koelgedeelte:
- Vermijd overvolle schappen in het apparaat. Dit vermindert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijkmatige koeling.
- Dek voedsel af en veeg bewaardozen droog voordat u ze in het apparaat plaatst. Zo wordt de vochtopbouw in het apparaat verminderd.
- Wikkel alle items met sterke geuren of met een hoog vochtgehalte in folie of gebruik afsluitbare bewaardozen.
- Bewaar fruit en groenten in groentelades, waar opgevangen vocht ervoor zorgt dat de voedselkwaliteit voor langere tijd bewaard blijft. De meeste fruit- en groentesoorten worden bewaard bij een lage temperatuur en een hoge vochtigheidsgraad.
- Wikkel rauw vlees en gevogelte nauwkeurig in in folie om lekken en verontreiniging op ander voedsel of oppervlakken te voorkomen. Vlees dat langer dan twee dagen wordt bewaard, moet worden ingevroren.
- Boter en kaas: deze moeten in speciale luchtdichte bakjes worden geplaatst of in aluminiumfolie of plastic zakjes gewikkeld worden om zoveel mogelijk lucht buiten te sluiten.
- Flessen: deze moeten een dop hebben en opgeslagen worden oftewel in het flessenrek.
- Bananen, aardappelen, uien en knoflook, indien niet verpakt, mogen niet in de koelkast bewaard worden.
- Heet voedsel moet worden afgekoeld naar kamertemperatuur voordat het in de schappen wordt geplaatst; anders zal de binnentemperatuur van de schappen stijgen en zal het energieverbruik van het apparaat toenemen
- Plaats waterig voedsel of voedsel met veel vocht vooraan op de legplanken (dicht bij de deur). Indien ze dicht bij de ventilator of achterwand geplaatst worden, kunnen ze bevriezen
Algemene tips voor de opslag van voedsel in de vriesgedeelte:
- Gebruik om te voorkomen dat voedsel uitdroogt en de kwaliteit achteruitgaat diepvriesfolie, diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. Haal zoveel mogelijk lucht uit de verpakkingen en sluit ze goed. Ingesloten lucht kan het voedsel uitdrogen, verkleuren en een ongewenste smaak ontwikkelen (vriesbrand).
- Verpak vers vlees en gevogelte in geschikte diepvriesfolie of diepvrieszakken voordat u het invriest
- Vries volledig ontdooid vlees niet opnieuw in.
- Vermijd het plaatsen van te veel warm voedsel in het vriesgedeelte. Dit overbelast het vriesgedeelte, verlaagt het invries snelheid en kan de temperatuur van ingevroren voedsel verhogen. Bewaar geen ijs, ijsjes of brood in de bovenste schap of lade van het vriesgedeelte: dit zijn niet de koudste delen van het vriesgedeelte en als gevolg kunnen deze eerder ontdooien als ze op deze plaatsen worden bewaard
- Houd ruimte tussen de verpakkingen, zodat de lucht vrij kan circuleren en het voedsel zo snel mogelijk kan invriezen